KOPJAFA

Életük része volt a Nagyerdő

Kopjafa
Kovács Gyula
1958-2011
Kövesdi István
1949-2007
Szánthó Tamás
1951-2018
Szűcs Kornélia
1945-2012

„Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább.”

A „HAJRÁ FUTÁS Egyesület és a Hajdú Rendészeti Sportegyesület 2018. szeptember 28-án, Debrecenben a Nagyerdőn egy kopjafát állított, amelyre elhelyezte három egykori kiváló atléta emléktábláját.

Az eseményen megjelentek az egykori kiváló atléták hozzátartozói, egykori versenyzőtársak, Kemecse Város polgármestere.

Kovács Gyula mondta egyszer:
„Egy sprinternek, ami hosszabb, mint 200 m, az mind kínzás, de ebben a csodálatos Nagyerdőben minden más, testileg, lelkileg gyógyít, itt elfelejt az ember mindent."

Igen. Egy atléta, különösen egy futó atléta számára kivételes kincs a Nagyerdő. Az volt egykor, az ma is, és reméljük, az maradhat a jövőben is.

Az volt a három kiváló atléta számára is.

Kovács Gyula Debrecenben született. Nagyszerű sprinter volt. Hamar megmutatkozott tehetsége a rövidtávhoz. Évről évre javultak eredményei. Bár az atlétika döntően egyéni sportág, de igazi csapatember volt. Országos bajnok lett a 4 x 200 m-es váltóban. Országos csúcsot ért el a 4 x 100 m-es és a 4 x 200 m-es váltóban. Egyéni legjobb eredménye 100 m-en: 10,7, 200 m-en: 22,14 volt.

Versenyzői pályafutása után edző lett, versenyeket szervezett. Tanítványai szerették, tisztelték, felnéztek rá. Szép sikereket ért el velük. Mint sportszervező megalapította a Nemzetközi Gyermek Atlétika Versenyt.

Kövesdi István nagyszerű gátfutó Ózdon született. Országos bajnokságot nyert a 400 m-es gátfutásban és a 4x200 m-es váltóban. Országos csúcsot ért el a 4 x 200 m-es váltóban. Egyéni legjobb eredménye a 400 m-es gátfutásban 51,27 volt.

Egy határozott emberi jellem, aki az elvégzett munkába hitt. Ezt igyekezett átadni tanítványainak. Az igazáért mindig határozottan kiállt. Tanítványaiért mindent megtett, ezért szerették, tisztelték.

A kövesdi istállóban, ahogy nevezték tanítványai, nagyon jó közösségi szellem uralkodott. Szép eredményeket értek el versenyzői.

Szánthó Tamás az edzéskirály Berettyóújfaluban született.

Országos bajnok volt három alkalommal 4x800 m-es és a 4x1500 m-es váltóban, országos csúcsot ért el fedett pályán 1500 m-en, továbbá a 4 x 800 m-es és a 4 x 1500 m-es váltóban. Fedett pályás Európa-bajnokságon 1978-ban Milánóban, döntős volt 1500 m-en. A középdöntőben elért eredményével, a 3:40,72-el, akkor a világranglistán, 10. helyezett volt, és ez az eredmény 10 évig volt országos csúcs.

Nem túlzás, olyan edzéseredményeket produkált, amelyek alapján az elért eredményeinél még többre volt hivatott. Mindez párosult egy igaz, őszinte jószándékú emberi jellemmel. Szerették, tisztelték barátai, versenyzőtársai.

Ők hárman nem csak nagyszerű atléták, de kiváló emberek is voltak. Méltán lehet rájuk büszke egykori egyesületük a DMTE épp úgy, mint Debrecen városa.

A kopjafát a hetvenes évek két válogatott atlétája, Lipcsey Irén és Szabó Ildikó leplezte le, majd a megemlékezők nevében Lipcsey Irén helyezte el a tisztelet koszorúját. Az eseményen jelen levők

Az ünnepségen a már felsoroltakkal együtt megjelentek olyan régebbi nagyszerű versenyzők, mint Csillag Balázs, Giczei Csaba, Kulcsár Magdolna, Orosházi Csaba.

2019. március 1. napján a Kopjafán elhelyeztük Szűcs Kornélia emléktábláját is.

Szűcs Kornélia Országos bajnokságot nyert három alkalommal a 4x800 m-es váltóban. Igazi csapatember volt. Aktív versenyzői pályafutása után edzőként tevékenykedett. Tanítványai szerették, tisztelték.

Hajrá Futás!

Image
E-mail
Telefonszám